wtorek, 28 maja 2013

Wiosna i słońce...w kuchni

Pogoda nam robi ostatnio niemiłe niespodzianki. Przecież wiosna to słońce! Ale skoro zasłaniają je gęste deszczowe chmury trzeba temu jakoś zaradzić - dziś polecam słoneczną szczawiową.




Jest banalnie prosta, zresztą jak większość zup. Nie potrzeba do niej jakichś specjalnych umiejętności. Należy jedynie przygotować następujące składniki:

- 2 marchewki
- kilka ziemniaków
- natkę pietruszki
- kawałek pora
- małą cebulkę
- miseczkę szczawiu-im więcej tym lepiej
- jajko
- 0,5 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- przyprawa do zup w płynie




Obieramy marchewki, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy zieleninę i cebulę. gotujemy do momentu aż zmięknie marchewka. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo (ok.7-10 minut od momentu zagotowania), kroimy ziemniaki w grubą kostkę oraz siekamy szczaw. Kiedy marchewka będzie już miękka dodajemy powyższe warzywa do gotującej się zupy. dosypujemy trochę soli i pieprzu.


Po ok.20 minutach rozrabiamy mąkę z odrobiną wody dokładnie rozbijając wszystkie grudki, wlewamy mieszankę do gotującej się zupy energicznie mieszając. Następnie rozrabiamy śmietanę dodając po trochu gorącego wywaru (ok.5 łyżek-mieszanka musi być gorąca, żeby w połączeniu z gorącym wywarem się nie zważyła). Wlewamy ją do zupy również energicznie mieszając. Doprawiamy do smaku i gotujemy na maleńkim gazie jeszcze przez ok.5 minut.



Możemy dodać połówkę ugotowanego jajka już na talerzu lub pokroić w kostkę i dorzucić do zupy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz