Kotletami można śmiało urozmaicać obiady. Nie trzeba się przecież ograniczać to zwykłego mielonego czy schabowego. Bardzo lubię połączenia z różnymi kaszami, tym razem użyłam kaszy gryczanej. Świetnie smakowały z buraczkami,ale to już na pewno kwestia gustu.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego (rodzaj bez różnicy)
- 1 torebka kaszy gryczanej (100 gram)
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- papryka czerwona
- gałka muszkatołowa
- bułka tarta
Gotujemy kaszę gryczaną z odrobiną soli i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy kasza będzie lekko ciepła dodajemy ją do mięsa razem z jajkiem i przyprawami (wedle własnego smaku) i dokładnie wyrabiamy. Dodajemy do tej masy również 2 łyżki bułki tartej i ponownie mieszamy.
Formujemy z masy małe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni bez tłuszczu. Można podać z ulubionymi dodatkami - ja użyłam buraczków (ugotowanych i startych na dużych oczkach).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz