W szparagach można się zakochać już od pierwszego...spróbowania. Są delikatne, chrupkie i pyszne. Szkoda tylko, że sezon na nie trwa tak krótko. Jeśli jeszcze ich nie jedliście zachęcam Was do jak najszybszego poznania ich walorów smakowych.
- 3 średnie połówki z piersi kurczaka
- boczek wędzony w plasterkach
- 12 zielonych szparagów
- mozarella
- ser pleśniowy Lazur niebieski
- sól
- pieprz
Kurczaka opłukać, przekroić piersi wzdłuż a następnie rozklepać jak na kotlety. Na koniec lekko osolić i posypać pieprzem. Szparagi umyć i odłamać końcówki.
Mięso z kurczaka rozłożyć na płaskiej powierzchni, położyć na jednym końcu 2 szparagi (tak, aby końcówki wystawały za mięso), mozarellę pokroić w paski, ułożyć obok szaparaga, posypać pokruszonym serem pleśniowym i wszystko zawinąć jak naleśnika. Na koniec plasterek boczku owinąć wokół mięsa z kurczaka i położyć na grilla lub patelnię. Grillować ok. 3 minut na każdej stronie lub smażyć ok. 8-10 minut na małym ogniu.
Do roladek można podać sałatkę z rukoli, suszonych pomidorów, oliwek i mango. Na koniec można dodać grillowany camembert i polać octem balsamicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz