Klasyczny smakołyk w nieklasycznym wydaniu. Jabłka na kruchym cieście podane w inny sposób niż w formie szarlotki potrafią zaskoczyć nawet największych łakomczuchów. Polecam Wam przygotowanie tego deseru, jest prosty i bardzo efektowny.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki margaryny
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- starty imbir (ok.5 cm)
- starta skórka z połowy cytryny
Dodatkowo:
- ulubiony dżem
- 4 jabłka
Na początku myjemy jabłka, kroimy je na pół, wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok.15 minut. Po tym czasie odstawiamy je do wystudzenia. Następnie zagniatamy ciasto z mąki, masła, żółtek, cukru, proszku do pieczenia, imbiru i skórki. Musi być elastyczne, aby można było je cienko rozwałkować. W razie gdy będzie zbyt rzadkie można dodać więcej mąki, jeśli zbyt sypkie- łyżkę lub dwie śmietany. Kiedy ciasto będzie już dobrze wyrobione należy je rozwałkować jak najcieniej i pociąć na paski (około 5x15 cm). Następnie smarujemy każdy z nich dżemem, układamy na nich plasterki jabłka jak na zdjęciu poniżej (po ok.4-5 plasterków), przyciskamy dolną część ciasta na jabłka i zwijamy jak na roladę.
Następnie układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub w foremki do babeczek/muffinek. Można je też posypać po wierzchu cynamonem. Piec ok.60-80 minut - w zależności od grubości ciasta w środku. Jeśli wyjmiecie różyczki i ciasto w środku będzie bardzo miękkie należy je dopiec jeszcze przez ok.20-30 minut (można co 10 minut sprawdzać stopień upieczenia). Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu można je posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz