niedziela, 8 grudnia 2013

Miękkie pierniczki

Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc czas powoli zacząć przygotowania. Na początek pierniczki, z racji, że lubią sobie troszkę poleżakować. 



Składniki:

- 50 gram drożdży
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 2 paski gorzkiej czekolady
- 1/4 kostki margaryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
* marmolada

W małym garnuszku lekko podgrzać mleko, następnie dodać do niego drożdże, 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę cukru i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby mieszanka podrosła. W tym czasie w garnuszku rozpuścić margarynę z czekoladą i miodem.


Na stolnicę wysypać 3 szklanki mąki, cukier puder, sodę, przyprawę do piernika, kakao i cynamon. Dodać wyrośnięte drożdże, rozpuszczoną margarynę z czekoladą i miodem oraz jajko. Zagnieść ciasto. Kiedy będzie dobrze wyrobione rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i wycinać pierniczki.


Ciasto nadaje się również na pierniczki nadziewane: rozwałkować ciasto, nałożyć po łyżeczce marmolady w różne miejsca (w odstępie kilku cm, z zależności od wielkości foremek) i przykryć drugim rozwałkowanym ciastem. Przycisnąć palcami dookoła miejsca z marmoladą i wycinać pierniczki. Piec ok. 10-12 minut. Udekorować. Pierniczki są mięciutkie, można je zrobić nawet dzień przed Wigilią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz