niedziela, 24 sierpnia 2014

Zawijany schab

Bez mięsa życie nie miałoby smaku, nieprawdaż? A na pewno moje. Bez mięsa i warzyw rzecz jasna. Dziś proponuję Wam bardzo aromatyczny schab z serem feta, szpinakiem, oliwkami i suszonymi pomidorami. 


Składniki:

- kilka plastrów schabu (zależnie od ilości porcji)
- 50 g świeżego szpinaku
- 50 g sera feta
- kilka suszonych pomidorów w zalewie
- 10 czarnych oliwek
- bazylia
- ostra papryka
- słodka papryka
- sól

Rozbijamy kotlety jak na schabowe, następnie doprawiamy mięso z każdej strony papryką (słodką-1 łyżeczka i ostrą-szczypta) i szczyptą soli. Kroimy suszone pomidory i oliwki na małe kawałki (oliwki mogą być pokrojone w plasterki). Rozgniatamy widelcem ser feta, następnie dodajemy pokrojone oliwki i pomidory oraz 1 płaską łyżeczkę bazylii. Jeśli macie świeżą bazylię będzie jeszcze bardziej wskazana. Doprawiamy masę ostrą papryką. 


Na każdy rozbity plaster schabu kładziemy najpierw na brzegu po 4 listki szpinaku a następnie nakładamy na całą długość przygotowane nadzienie. Zawijamy roladkę i smażymy. Przed podaniem można pokroić na ukośne plastry. Podajemy z ulubioną sałatką i ziemniakami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz