sobota, 18 października 2014

Indyjskie pierożki z mąki pełnoziarnistej

Moim nowym eksperymentem kulinarnym są pierożki z mąki pełnoziarnistej. Robi się je bardzo łatwo i dość szybko. Warto poświęcić na nie kilka chwil, żeby później się delektować ich pysznym smakiem.



Składniki (na 20 sztuk):

- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2/3 szklanki ciepłej przegotowanej wody
- sól
- 100 g piersi z kurczaka
- 1 mała czerwona papryka
- 100 g startej dyni
- jogurt grecki
- papryka słodka
- papryka ostra
- imbir
- curry

Najpierw przygotowujemy ciasto na pierożki: do mąki wlewamy po trochu przegotowaną wodę i dodajemy szczyptę soli a następnie dokładnie wyrabiamy ciasto. Musi być elastyczne. Po przygotowaniu ciasta wkładamy je na 30 minut do lodówki.

W międzyczasie przystępujemy do zrobienia farszu: dynię ścieramy na tarce na dużych oczkach, kroimy paprykę w małą kostkę i mieszamy razem tak przygotowane warzywa. Doprawiamy je 0,5 łyżeczki imbiru, łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą soli i ostrej papryki. Dusimy wszystko ok.10 minut. Kurczaka kroimy w małą kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy ok. 5 minut z 1 łyżeczką curry i odrobiną soli. Na końcu dodajemy go do warzyw i jeszcze chwilę wszystko razem dusimy. Zestawiamy farsz z ognia i czekamy aż przestygnie.

  

Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je na grubość ok. 2 mm i wycinamy kwadraty o wielkości 6x6 cm. Na każdy z nich nakładamy na środek farsz i sklejamy wszystkie rogi na środku a następnie dociskamy do siebie otwarte brzegi, aby się skleiły. Tak przygotowane pierożki wrzucamy na gotującą się lekko osoloną wodę (0,5 łyżeczki soli).


Pierożki świetnie smakują z intensywnym sosem curry. Potrzebujemy do niego tylko 2 płaskie łyżeczki curry, które zalewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy. Czekamy aż mieszanka lekko odparuje i zgęstnieje, zestawiamy ją z palnika i dodajemy 3-4 łyżki jogurtu greckiego. Sosem polewamy pierożki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz