czwartek, 12 lutego 2015

Walentynkowe churros

Tłusty Czwartek w tym roku wypada w pobliżu Walentynek, więc postanowiłam połączyć obie okazje. Zdecydowałam się na przygotowanie hiszpańskich smakołyków. Polecam wszystkim bardzo szybkie i pyszne churros. 



Składniki:

- 1 szklanka wody
- 50 gramów masła
- 200 gramów mąki pszennej
- cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- biała czekolada
- czerwony barwnik lub burak
- posypka
- olej

Wodę, masło, cukier i sól podgrzewamy aż do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aby ciasto się nie przypaliło. Zestawiamy z palnika kiedy masa będzie gładka. Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego. 



Do garnka wlewamy olej - taką ilość, aby nasze churros mogły w nim swobodnie pływać. Arkusz papieru do pieczenia (lub śniadaniowego) posypujemy delikatnie mąką. Do szprycy (rękawa cukierniczego) mocujemy końcówkę z kształtem gwiazdki i wyciskamy ciasto na posypany mąką papier na kształt serduszek. Po wyciśnięciu zdejmujemy z papieru i wkładamy do gorącego głębokiego oleju. Smażymy ok. 3-4 minut na złocisty kolor. Po usmażeniu osączamy z tłuszczu kładąc na ręczniku papierowym.


Na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę - do garnka z gotującą się wodą wkładamy garnuszek z pokruszoną czekoladę - i dodajemy sok odciśnięty ze startego czerwonego buraka lub dodajemy czerwony barwnik. Masę dokładnie mieszamy i kiedy będzie gotowa zanurzamy w niej serduszka i posypujemy kolorową posypką. Odkładamy je na papier do pieczenia, aby czekolada zastygła. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz