wtorek, 24 marca 2015

Pulpety z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym

Pulpety to dobry pomysł na szynki i zdrowy obiad. Można do nich wykorzystać wiele różnych kasz i warzyw. Nie potrzeba do nich zbyt wielkich umiejętności a jedynie wyobraźni.


Składniki:

- 20 gramów mięsa mielonego z indyka
- 1 torebka kaszy gryczanej
- 1 jajko
- puszka krojonych pomidorów
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- czosnek
- bazylia

Gotujemy kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu (ok.15 minut). Po ugotowaniu studzimy ją a następnie dodajemy do niej mięso mielone, całe jajko i przyprawy: sól, ostrą paprykę i koperek. Wszystko dokładnie wyrabiamy w misce. Formujemy kuleczki i średnicy ok.5 cm i delikatnie wkładamy do lekko gotującej się wody. Wyjmujemy je po 10 minutach.


Pomidory wlewamy do garnka, dodajemy sól, czosnek i bazylię i gotujemy ok. 20 minut do momentu aż woda się trochę wygotuje. Na końcu wrzucamy do niego ugotowane pulpety i zostawiamy pod przykryciem ok. 10 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz