niedziela, 22 marca 2015

Tarta brokułowa z cheddarem

Tarty to wdzięczny temat, zdecydowanie sprzyjają kreatywności w kuchni. Tym razem postanowiłam połączyć brokuła i parmezan - tak powstała wytrawna tarta z kremowym delikatnym posmakiem.





Składniki:

- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 żółtko
- 150 ml śmietany 30 %
- 2 jajka
- brokuł
- 50 gramów cheddara
- sól
- pieprz


Na początku płuczemy brokuła i odcinamy małe różyczki. Do garnka wlewamy wodę ze szczyptą soli i wrzucamy do niej różyczki brokuła. Wyjmujemy je po 5 minutach od zagotowania się wody.     Z mąki, margaryny i żółtka zagniatamy ciasta i chowamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je, wykładamy nim kokilki i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. 


Ubijamy jajka a następnie dodajemy do nich śmietanę i starty cheddar i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Masę wlewamy na podpieczony ciasto tak, by zakryła dno. Następnie wrzucamy ugotowane różyczki brokuła i zalewamy masą do pełna. Posypujemy po wierzchy startym parmezanem i wstawiamy do piekarnika na 25 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz