piątek, 22 maja 2015

Carpaccio z buraka

Jak się okazało pomysł nie do końca innowacyjny, ale warty poświęconego mu czasu. Okazało się, że internet zna carpaccio z buraka dość dobrze. Nie zmienia to jednak faktu, że to bardzo ciekawa propozycja, zwłaszcza w trakcie sezonu grillowego. Tą przekąską na pewno zaskoczycie swoich znajomych.

Składniki:

- 2 średniej wielkości buraki
- 1-2 mandarynki
- ser cheddar
- orzechy włoskie
- rukola
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
- czosnek granulowant
- sól

Buraki obieramy i kroimy w plasterki (ok.0,5 cm). Posypujemy solą i czosnkiem a następnie dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, po czym wszystko mieszamy, aby wszystkie plasterki były zwilżone oliwą. Kładziemy je pojedynczo na rozgrzanego grilla i smażymy ok. 8 minut na każdej stronie. 


Następnie obieramy, rozdzielamy i grillujemy mandarynkę ok. 3 minut na każdej stronie. Na talerzu układamy usmażone plasterki buraka i posypujemy je rukolą. Na wierzch kładziemy grillowane cząstki mandarynki, posypujemy pokruszonym lub pokrojonym cienko cheddarem i orzechami włoskimi. Na końcu wszystko polewamy octem balsamicznym. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz