czwartek, 27 sierpnia 2015

Ciasto marchewkowe z morelową konfiturą i polewą jogurtową

Ciasto marchewkowe chyba nie ma wrogów - nie znam nikogo komu by nie przypadło ono do gustu. Jest wilgotne, aromatyczne i długo utrzymuje swą świeżość. Postanowiłam przełamać schemat tradycyjnego marchewkowego ciasta i zrobiłam je w trochę innej wersji. Mam nadzieję, że moja propozycja przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kwaskowych deserów. 

Składniki:

- 4 duże marchewki
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki oleju 
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie 
- jogurt naturalny
- galaretka cytrynowa
- cukier puder

Na początku bakalie zalać ciepłą wodą i odstawić na czas przygotowywania masy marchewkowej. Następnie obrać marchewkę i zetrzeć ją na drobnych oczkach. Ubić z cukrem całe jajka. Do masy jajecznej wlać olej i stopniowo dodawać mąkę delikatnie mieszając. W międzyczasie należy odcedzić bakalie i obtoczyć je w małej ilości mąki pszennej (dzięki temu nie opadną na dno ciasta). Do wyrobionej masy dodać wszystkie pozostałe sypkie składniki (przyprawę do piernika, cynamon, sodę i proszek do pieczenia). Na końcu wrzucić do niej marchew i obtoczone bakalie. Wszystko delikatnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w 180 stopniach. 


Aby przygotować masę jogurtową należy rozpuścić galaretkę w 2/3 szklanki wody a następnie ją ostudzić. Kiedy będzie już zimna i zacznie lekko tężeć do miski (można ją chłodzić po ostudzeniu w lodówce) wlać jogurt, dodać do niego stopniowo zimną (!) galaretkę i wymieszać mikserem. (Opcjonalnie: można dodać 1-2 łyżki cukru pudru, bo masa jest kwaskowa.) Wstawić do lodówki, aby nieco stężała, ale do tego tylko stopnia, by można było ją jeszcze wylać. Po ostudzeniu ciasta przekroić je na pół, przesmarować morelową konfiturą (przepis poniżej), przykryć drugim blatem marchewkowym a na wierzch wylać tężejącą masę jogurtową. 


Konfitura morelowa:

- 300 gramów moreli
- 0,5 szklanki cukru

Z moreli wyjąć pestki i wrzucić do garnka. Dusić do momentu aż owoce się rozpadną (ok.30 minut). Na koniec dodać cukier i dusić jeszcze ok.10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz