Obecnie większość ludzi ma problem z tolerowaniem normalnego mleka. Coraz bardziej popularne stają się mleka migdałowe, sojowe i ryżowe. Postanowiłam spróbować jednego z nich - mleka migdałowego. Jest dużo tańsze, zdrowsze niż sklepowe i bardzo proste do zrobienia. Spróbujcie go w swoich kuchniach.
Składniki (na pół litra mleka):
- 0,5 szklanki migdałów
- 2 szklanki wody
- gaza/pończocha do wyciskania
Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z nich skórkę.
Zalewamy je 2 szklankami wody z kranu lub źródlanej i odstawiamy na całą noc.
Składniki (na pół litra mleka):
- 0,5 szklanki migdałów
- 2 szklanki wody
- gaza/pończocha do wyciskania
Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z nich skórkę.
Zalewamy je 2 szklankami wody z kranu lub źródlanej i odstawiamy na całą noc.
Rano blendujemy wszystko (najlepiej blenderem do koktajli). Po dokładnym zmieleniu przelewamy przez gazę a na końcu wyciskamy mleko z resztek migdałów w gazie. Mleko jest gotowe do picia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz