sobota, 20 kwietnia 2013

Czekoladowy zawrót głowy



Czy ktoś z Was wyobraża sobie życie bez czekolady? Nawet jeśli tak to myślę, że nie znajdzie się zbyt wiele takich osób. Tym razem proponuję pyszne ciasto czekoladowe z wiśniową nutką.

Ciasto ma 3 etapy. Pierwszy z nich to przygotowanie podstawy naszego deseru. Potrzebujemy do niego:

- 0,5 margaryny
- tabliczkę gorzkiej czekolady
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka kakao
- 2 całe jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki drylowanych wiśni


Rozpuszczamy w kąpieli wodnej margarynę, czekoladę, cukier, kakao i wodę. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy masa będzie zimna wbijamy 2 całe jajka i miksujemy przez kilka minut. Następnie dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia. Do gładkiej masy na samym końcu dorzucamy wiśnie i mieszamy łyżką. Pieczemy ok. 40-50 minut.

Kolejnym etapem będzie przygotowanie czekoladowej masy z:

- 2 jajek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- tabliczki mlecznej czekolady
- śmietany kremówki (30%)
- 2 łyżki żelatyny

Ucieramy jajka z cukrem, podgrzewamy je w kąpieli wodnej dodając pokruszoną czekoladę nieustannie mieszając. Powstałą piankę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kiedy będzie zimna ubijamy śmietanę. Następnie dodajemy do niej masę jajeczną i mieszamy łyżką. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i dodajemy do masy. Masę wykładamy na wystudzone ciasto. (Kiedy ciasto ostygnie można je wyjąć i wyłożyć blaszkę folią spożywczą-będzie je potem łatwiej wyjąć, a następnie włożyć je z powrotem do blaszki, wylać na nie masę). Całość wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Kiedy masa stężeje na śmietanę wylewamy karmel.(UWAGA! Musi być chłodny, bo śmietana się rozpuści). Ja użyłam gotowego karmelu, który jest dostępny w sklepach jednakże, jeśli ktoś ma więcej czasu można go zrobić samemu ze słodkiej śmietany i cukru gotując kilka godzin na małym gazie.




Przed podaniem ciasta można na każdy kawałek ułożyć kilka wiśni.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz