wtorek, 16 kwietnia 2013

Smaki Italii, czyli południowe słońce na talerzu

Włoska przekąska, która dotychczas podbiła każde podniebienie. Lekka, ale wyrazista, może być w odpowiednich ilościach zarówno daniem głównym, jak i przystawką. Szybko stała się hitem w mojej często eksperymentalnej kuchni.


Doskonale smakuje z czosnkową bagietką i białym winem. Bagietkę możemy przygotować dzień wcześniej lub kupić gotową w sklepie. Będziemy do tego potrzebować:
 
- bagietkę
- masło (dobrze sprawdza się tu Osełka górska)
- czosnek granulowany
- bazylię
- oregano
- sól


Masło mieszamy w miseczce z czosnkiem, bazylią, oregano i solą – możemy rozrobić wszystko mikserem lub blenderem, bądź też po prostu łyżką. Odstawiamy przygotowaną mieszankę do lodówki (najlepiej na godzinę lub dwie), zakrywając miseczkę folią spożywczą. Po tym czasie kroimy bagietkę na skos nie przekrawając jej do końca, aby zrobiły się „kieszonki”. W te miejsca wkładamy wcześniej przygotowane masło (0,5 łyżeczki na kieszonkę).  Tak    przygotowaną   bagietkę    zawijamy  w  folię  spożywczą   mocno   ściskając
i wkładamy do lodówki (na co najmniej godzinę - im dłużej będzie leżała tym będzie lepsza).


Przed przystąpieniem do przygotowania dania właściwego robimy dressing do sałatki, do którego potrzebujemy:


- 4 łyżki oliwy z oliwek

- pół cytryny

- ząbek czosnku

- szczypta bazylii

- szczypta oregano

- szczypta soli

- odrobina pieprzu

- parmezan

- 3 czarne oliwki


Rozrabiamy oliwę z cytryną, czosnek drobniutko siekamy lub wyciskamy, następnie dodajemy przyprawy i 1 łyżeczkę startego parmezanu. Kroimy oliwki w plasterki i dorzucamy do sosu. Odstawiamy na czas przygotowania sałatki (ok.15 minut).


Następnie przygotowujemy: 

- rukolę

- suszone pomidory w oliwie

- czarne oliwki

- parmezan

- szynkę parmeńska


Płuczemy rukolę, czekamy  aż  obcieknie, przekładamy do miski. Kroimy pomidory w  paski 

i dodajemy oliwki. Zalewamy wszystkie składniki wcześniej przygotowanym sosem,na końcu

dodajemy 2-3 łyżki startego parmezanu. Odstawiamy sałatkę na jakiś czas.

W międzyczasie  możemy  przygotować bagietkę. Kroimy ją na średniej grubości kromeczki
i lekko przyrumieniamy (na małym ogniu) na patelni bez tłuszczu. Kiedy bagietka jest już przygotowana przystępujemy  do  ostatniego etapu.  Przygotowaną  wcześniej   mieszankę  sałaty,  pomidorów,  oliwek,  przypraw  i  sosu  zawijamy  w  plasterek szynki parmeńskiej, zawijamy tyle plasterków ile nam potrzeb. Podajemy z lekko ciepłą bagietką. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz