Włoska przekąska, która dotychczas podbiła każde
podniebienie. Lekka, ale wyrazista, może być w odpowiednich ilościach zarówno
daniem głównym, jak i przystawką. Szybko stała się hitem w mojej często
eksperymentalnej kuchni.
Doskonale smakuje z czosnkową bagietką i białym winem. Bagietkę możemy przygotować dzień wcześniej lub kupić gotową w sklepie. Będziemy do tego potrzebować:
- bagietkę
- masło (dobrze
sprawdza się tu Osełka górska)
- czosnek granulowany
- bazylię
- oregano
- sól
Masło mieszamy w
miseczce z czosnkiem, bazylią, oregano i solą – możemy rozrobić wszystko
mikserem lub blenderem, bądź też po prostu łyżką. Odstawiamy przygotowaną
mieszankę do lodówki (najlepiej na godzinę lub dwie), zakrywając miseczkę folią
spożywczą. Po tym czasie kroimy bagietkę na skos nie przekrawając jej do końca,
aby zrobiły się „kieszonki”. W te miejsca wkładamy wcześniej przygotowane masło
(0,5 łyżeczki na kieszonkę). Tak przygotowaną bagietkę zawijamy w folię
spożywczą mocno ściskając
i wkładamy do lodówki (na co najmniej godzinę - im
dłużej będzie leżała tym będzie lepsza).
Przed przystąpieniem do przygotowania dania właściwego robimy dressing do sałatki, do którego potrzebujemy:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pół cytryny
- ząbek czosnku
- szczypta bazylii
- szczypta oregano
- szczypta soli
- odrobina pieprzu
- parmezan
- 3 czarne oliwki
Rozrabiamy oliwę z cytryną, czosnek drobniutko siekamy lub
wyciskamy, następnie dodajemy przyprawy i 1 łyżeczkę startego parmezanu. Kroimy
oliwki w plasterki
i dorzucamy do sosu. Odstawiamy na czas przygotowania sałatki
(ok.15 minut).
Następnie przygotowujemy:
- rukolę
- suszone pomidory w oliwie
- czarne oliwki
- parmezan
- szynkę parmeńska
Płuczemy rukolę, czekamy aż obcieknie, przekładamy do miski. Kroimy pomidory w paski
i dodajemy oliwki. Zalewamy wszystkie składniki wcześniej przygotowanym sosem,na końcu
dodajemy 2-3 łyżki startego parmezanu.
Odstawiamy sałatkę na jakiś czas.
W międzyczasie możemy przygotować bagietkę. Kroimy ją na średniej grubości kromeczki
i lekko przyrumieniamy (na małym ogniu) na patelni bez tłuszczu. Kiedy bagietka jest już przygotowana przystępujemy do ostatniego etapu. Przygotowaną wcześniej mieszankę sałaty, pomidorów, oliwek, przypraw i sosu zawijamy w plasterek szynki parmeńskiej, zawijamy tyle plasterków ile nam potrzeb. Podajemy z lekko ciepłą bagietką.
i lekko przyrumieniamy (na małym ogniu) na patelni bez tłuszczu. Kiedy bagietka jest już przygotowana przystępujemy do ostatniego etapu. Przygotowaną wcześniej mieszankę sałaty, pomidorów, oliwek, przypraw i sosu zawijamy w plasterek szynki parmeńskiej, zawijamy tyle plasterków ile nam potrzeb. Podajemy z lekko ciepłą bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz