niedziela, 28 kwietnia 2013

Naleśniki ze szpinakiem, łososiem i sosem serowym

Naleśniki to na tyle wdzięczna potrawa, że można je nadziać wszystkim, co nam się zamarzy. Dziś polecam naleśniki ze szpinakiem, łososiem i sosem serowym. Istne niebo w gębie!





Do naleśników potrzebujemy:

- 1 jajko
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz

Ubijamy jajko, dodajemy jogurt, sól i pieprz wciąż mieszając, ale na małych obrotach. Po wymieszaniu składników stopniowo dosypujemy mąkę. Kiedy masa będzie jednolita wlewamy łyżkę oleju, mleko oraz sodę, Smażymy naleśniki (jeśli ciasto będzie za gęste można dodać więcej mleka).

Farsz szpinakowy:

- opakowanie świeżego szpinaku (można zastąpić mrożonym)
- czosnek
- ser feta
- pieprz
- 1-2 łyżki śmietany

Dusimy na wodzie szpinak z czosnkiem przez ok.10-15 minut. Kiedy szpinak będzie już miękki zestawiamy z gazu i dodajemy pokruszony ser feta, pieprz oraz śmietanę. Blendujemy wszystkie składniki.

Powstałą masą smarujemy naleśniki. Na środek kładziemy łososia w plasterkach i zawijamy. Przed podaniem można jeszcze podgrzać naleśniki na patelni, żeby łosoś się troszkę podparował - ma wtedy intensywniejszy smak.

Do naleśników świetnie pasuje sos serowy, do którego potrzebny jest:

- ser Lazur niebieski
- śmietana
- pieprz

Rozpuszczamy w rondelku ser z odrobiną wody. Ogień pod rondelkiem musi być bardzo mały. Kiedy się rozpuści dodajemy śmietanę szybko mieszając. Na końcu dodajemy pieprz.



Przed podaniem naleśniki można pokroić w krążki, wyglądają wtedy efektowniej. Na końcu polewamy je sosem serowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz