środa, 2 kwietnia 2014

Wielkanocne gniazdka

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc czas już pomyśleć czym zaskoczyć domowników w tym roku. Moja kuchnia zwykle zaskakuje niecodziennymi pomysłami i tak też będzie tym razem. Przekąska Wielkanocna w bardzo nietradycyjnym wydaniu. Do tego jest dość prosta w przygotowaniu, więc każdy z Was może zaskoczyć nią swoją rodzinę i znajomych. 



Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- jaja Farmio 
- opakowanie kiełków rzodkiewki
- śmietana 30 %
- majonez
- chrzan
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- żelatyna

Z ciasta francuskiego wycinamy krążki - kubeczkiem lub szklanką. Połowę zostawiamy bez zmian a drugą połowę nacinamy na brzegach (na zasadzie promieni słonecznych do ok.1 cm od brzegu). Nacięte krążki nakładamy na te, które pozostawiliśmy i dociskamy je na środku, aby się skleiły. Wstawiamy je do piekarnika na 15-20 minut. Kiedy będą miały złocisty kolor wyjmujemy je i studzimy. 

 
Następnie gotujemy jajka na twardo - jedno gniazdko to połowa jajka, ilość jajek zależy od tego, ile gniazdek chcemy przygotować. Po ugotowaniu jajka również studzimy. W międzyczasie ubijamy śmietanę (100 ml) na sztywno. Dodajemy do niej 2 łyżeczki chrzanu, 2 łyżki majonezu oraz czosnek granulowany (lub rozdrobniony ząbek świeżego czosnku) i mieszamy wszystko delikatnie łyżką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Na końcu rozrabiamy 2 łyżeczki (na 100 ml dodanej śmietany) żelatyny w gorącej wodzie i dolewamy do masy. Ostawiamy ją na 10-15 minut do lodówki, żeby stężała. Masa starcza na 3-4 gniazdka. Jeśli potrzeba ich więcej należy zwiększyć proporcje zachowując podany stosunek składników.


Na zimne krążki z ciasta francuskiego kładziemy łyżkę masy śmietanowej i rozsmarowujemy ją na całej ich powierzchni. Na krawędziach układamy kiełki rzodkiewki (bliżej świąt na pewno większość z Was będzie miała dostęp do rzeżuchy, więc polecam zastąpienie nią kiełków). Po ułożeniu kiełków kładziemy następną łyżkę śmietany a na końcu umieszczamy w niej połówkę ugotowanego i ostudzonego jajka. Wierzch można posypać czarnym sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz