sobota, 3 maja 2014

Zielony krem z brokułem w tempurze

Krem z cukinii tym razem wystąpił w nieco innym wydaniu. Różyczki brokuła w tempurze uczyniły go bardzo sytym i pożywnym daniem. Nie wymaga on nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych a z pewnością stanowi dość niebanalną przystawkę.


Składniki:

- 3 średnie cukinie (ok.0,5 kg)
- 2 średnie marchewki
- 2 duże ziemniaki
- 2 serki topione
- pół cytryny
- ostra papryka
- sól
- pieprz
- brokuł
- tempura

Z brokuła wycinamy małe różyczki i gotujemy je w lekko osolonej wodzie ok.20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie obieramy ziemniaki i marchewkę, cukinię dokładnie płuczemy i kroimy wszystkie warzywa na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą (ok.3 cm ponad warzywa) i gotujemy do momentu aż będą miękkie (ok. 30 minut). Po ugotowaniu blendujemy je, dodajemy serki topione, ponownie dokładnie blendujemy oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką (krem musi być lekko ostry). Na końcu dodajemy startą z połowy cytryny skórkę oraz sok z tej połówki.


Rozrabiamy tempurę z wodą (musi mieć konsystencję ciasta naleśnikowego), zanurzamy w niej ugotowane różyczki brokuła i smażymy na głębokim tłuszczu. Warto przygotować je w trakcie gotowania się warzyw, ponieważ dość długo stygną. Podawać je z wcześniej przygotowanym kremem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz