niedziela, 4 maja 2014

Panierowany camembert ze słodkimi warzywami

Uwielbiam sery pleśniowe, każdego rodzaju. Ich aksamitne smaki wręcz pieszczą kubki smakowe. Panierowany camembert połączony ze słodyczą to uczta dla duszy i ciała. Polecam więc przetestowanie tego sera ze słodką sałatką, będziecie zachwyceni!



Składniki:

- ser camembert (jeden na osobę)
- 1 jajko
- bułka tarta
- mieszanka sałat
- czerwona papryka
- pomidor
- czerwona cebula
- rodzynki
- oliwa z oliwek
- cytryna
- miód
- musztarda
- czosnek
- sól
- pieprz
- bazylia
- opcjonalnie żurawina w słoiku

Na początku przygotowujemy sos do sałatki: mieszamy 2 łyżeczki oliwy, 2 łyżeczki wody, 1 łyżeczkę miodu (jeśli jest w postaci stałej należy wodę podgrzać, aby była mocno ciepła), 1 łyżeczkę musztardy, 1/3 łyżeczki czosnku i bazylii, 2 łyżeczki soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Do przygotowanego sosu wrzucamy małą garstkę rodzynek i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie do miski wsypujemy mieszankę sałat, pokrojoną w krótkie paski połowę papryki, jednego średniego pomidora oraz cebulę pokrojoną w krążki. Mieszamy wszystkie składniki i dodajemy do nich przygotowany wcześniej sos z rodzynkami.


 Na końcu rozbijamy jajko, dodajemy szczyptę pieprzu i soli i roztrzepujemy je.  Moczymy w nim ser a następnie obtaczamy w bułce tartej, czynność powtarzamy jeszcze raz. Tak przygotowany ser smażymy na patelni na małej ilości tłuszczu aż do uzyskania złotego koloru. Podajemy na przygotowanej wcześniej sałatce warzywnej. Można dodać na wierzch również łyżeczkę żurawiny.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz