Spotkania ze znajomymi to okazje do dobrej zabawy a także do spełniania fantazji kulinarnych. Ma być pysznie, zaskakująco i kolorowo! Ma się najeść nie tylko żołądek, ale i oczy. Bardzo lubię przygotowywać jedzenie zarówno dla smakoszy, jak i łakomczuchów-najważniejsze, żeby wszyscy byli zadowoleni, łącznie z szefem kuchni, dla którego cenna jest każda opinia.
W najbliższych dniach przedstawię Wam kilka pomysłów na przekąski, które można śmiało serwować na spotkania ze znajomymi a także na te z rodziną.
- łososia wędzonego w plastrach
- cykorię
- serek kanapkowy
- chrzan
- cytrynę.
Zaczynamy od przygotowania serka: w tym zestawieniu musimy go dobrze doprawić ze względu na dość łagodne smaki pozostałych składników. Dobrze się sprawdza w tym połączeniu serek chrzanowy, który albo możemy przygotować sami mieszając łyżeczkę chrzanu z naturalnym serkiem kanapkowym (np.Bieluchem czy Almette), szczyptą soli i szczyptą pieprzu albo kupić gotowy w sklepie (jednak jest on dużo łagodniejszy i słodkawy).
Następnie rozdzielamy listki cykorii, które będą stanowiły podstawę naszej przekąski - łódeczkę, na którą włożymy resztę składników. Na listek nakładamy łyżeczkę serka, a na górę kawałek łososia. Możemy udekorować naszą łódeczkę szczypiorkiem lub kiełkami. Do tej przekąski warto podać cytrynę, która podkreśli smak łososia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz