czwartek, 29 sierpnia 2013

Festiwal przekąsek: pieczarki w cieście naleśnikowym

Przekąską, którą również warto podać są pieczarki w cieście naleśnikowym. Jeśli jest możliwość można przygotować je w trakcie imprezy, wtedy przekąska będzie na ciepło, co ją wyróżni wśród innych przystawek. 



Składniki:

- pieczarki (jak najmniejsze)
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- sól, pieprz, papryka ostra
- olej

Sos do pieczarek:

- ser lazur
- śmietana 18%
- pieprz





Zaczynamy od przygotowaniu sosu do pieczarek. Ser  należy pokruszyć na małe kawałki, wrzucić do garnka i podgrzewać na bardzo małym ogniu. Można dodać 2-3 łyżki mleka, żeby ser się nie przypalił. Co jakiś czas trzeba przemieszać powstającą masę. Kiedy ser się całkowicie rozpuści należy zestawić z ognia i dodać 2-3 łyżki śmietany a na koniec przyprawić szczyptą pieprzu do smaku.






W miedzyczasie należy umyć i osuszyć pieczarki oraz podgrzać w garnuszku olej, w którym je będziemy smażyć. Następnie przystępujemy do przygotowania ciasta naleśnikowego. W misce ubijamy jajko, potem dodajemy mąkę, mleko, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto musi być gęste - jeżeli jest za rzadkie można dodać jeszcze trochę mąki. Na koniec zanurzamy pieczarki w cieście i wrzucamy na głęboki olej. Po usmażeniu wyjmujemy na papierowy ręczni, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Przekąskę podajemy z ciepłym sosem i wykałaczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz