Przekąską, którą również warto podać są pieczarki w cieście naleśnikowym. Jeśli jest możliwość można przygotować je w trakcie imprezy, wtedy przekąska będzie na ciepło, co ją wyróżni wśród innych przystawek.
Składniki:
- pieczarki (jak najmniejsze)
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- sól, pieprz, papryka ostra
- olej
Sos do pieczarek:
- ser lazur
- śmietana 18%
- pieprz
Zaczynamy od przygotowaniu sosu do pieczarek. Ser należy pokruszyć
na małe kawałki, wrzucić do garnka i podgrzewać na bardzo małym ogniu.
Można dodać 2-3 łyżki mleka, żeby ser się nie przypalił. Co jakiś czas
trzeba przemieszać powstającą masę. Kiedy ser się całkowicie rozpuści
należy zestawić z ognia i dodać 2-3 łyżki śmietany a na koniec przyprawić
szczyptą pieprzu do smaku.
W miedzyczasie należy umyć i osuszyć pieczarki oraz podgrzać w garnuszku olej, w którym je będziemy smażyć.
Następnie przystępujemy do przygotowania ciasta naleśnikowego. W misce
ubijamy jajko, potem dodajemy mąkę, mleko, sól i pieprz. Wszystkie
składniki dokładnie mieszamy. Ciasto musi być gęste - jeżeli jest za
rzadkie można dodać jeszcze trochę mąki. Na koniec zanurzamy pieczarki w
cieście i wrzucamy na głęboki olej. Po usmażeniu wyjmujemy na papierowy ręczni, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Przekąskę podajemy z ciepłym sosem i wykałaczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz