wtorek, 27 sierpnia 2013

Festiwal przekąsek: zakręcone paluszki

Pora na kolejną przekąskę. Wymaga ona poświęcenia trochę większej ilości czasu niż poprzednia, ale stanowi znakomity dodatek do menu. Można ją podawać do sałatek, zup lub po prostu potraktować jako niezależną przekąskę. Przed nami zakręcone paluszki z ciasta francuskiego.



Składniki:

- ciasto francuskie
- kilka plasterków salami lub boczku
- jajko
- odrobina startego żółtego sera
- sól


Ciasto francuskie kroimy na paski o szerokości ok.1,5-2 cm.  Salami (lub boczek) kroimy na cieniutkie paski, nie szersze niż 0,5 cm. Następnie kładziemy paski salami na całą długość paska z ciasta i zakręcamy (jak cukierka tyle, że tylko w jedną stronę). Powstałego zawijasa smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy tartym serem i solą. Pieczemy ok.15-20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz