piątek, 27 września 2013

Kolorowe krążki z kurczaka

Jako zwolenniczka kuchni eksperymentalnej próbuję co chwilę nowych, ciekawych dań. Jak już kiedyś wspominałam - moja kuchnia musi cieszyć i żołądek i oczy. Dziś dietetycznie, zdrowo i...znów kolorowo! 



Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, pod warunkiem posiadania maszynki do mielenia mięsa. Oczywiście można równie dobrze kupić już zmielone mięso z piersi kurczaka, zaoszczędzimy przy okazji też trochę czasu. 

- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 1 jajko
- papryka słodka
- papryka ostra
- kurkuma
- sól
- pieprz
- suszone morele, śliwki, żurawina
- folia spożywcza

Mielimy mięso z kurczaka, dodajemy jajko, sól, pieprz i dokładnie wyrabiamy. Dzielimy mięso na 3 części. Do jednej dodajemy 2 łyżeczki kurkumy, do drugiej 2 łyżeczki papryki słodkiej i szczyptę papryki ostrej, trzecią zostawiamy bez zmian. 


Rozwijamy folię spożywczą i wykładamy na nią mięso na szerokość ok.8 cm. Na środku układamy wybrany suszony owoc (przez całą szerokość, jak nadzienie w roladzie). Zawijamy folię i zakręcamy z obu stron. Tak samo robimy z pozostałymi masami mięsnymi. W międzyczasie nalewamy do garnka wodę i gotujemy ją. Kiedy się zagotuje wkładamy nasze roladki z kurczaka (w folii) i gotujemy ok.15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z wody i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy przestygną zdejmujemy folię i kroimy na krążki o szerokości ok.1-2 cm. Można je podać na warzywach - całe danie stanowi wtedy lekką przekąskę. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz