środa, 4 września 2013

Sezon na śliwki

Dawno nie było żadnych deserków, więc tym razem czas na pyszne ciasto ze śliwkami - końcu pełnia sezonu! W moim domu kruche ciasta z owocami rozchodzą się w mgnieniu oka - tak było i tym razem... Zostało po nim już tylko słodkie wspomnienie...no i zdjęcia!




Składniki na kruche ciasto:

- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny
- 4 żółtka

Z powyższych składników należy zagnieść ciasto. Połowę pokroić w grube plastry, położyć na talerz i schować do zamrażarki na czas przygotowania pozostałych etapów naszego deseru. Pozostałą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na dużą blaszkę (nasmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą). Jeśli się rozpada możemy śmiało je przenosić na blaszkę po kawałku i sklejać.




Pozostałe składniki:

- 1 kilogram śliwek
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 4 białka
- kisiel (do zabarwienia piany z białek, ja użyłam truskawkowego)
- zwykły cukier

Następnie należy umyć śliwki, wyjąć z nich pestki, pokroić na 4 części i układać na cieście, które umieściliśmy w blaszce. Kiedy zostanie zakryty cały spód obsypujemy śliwki zwykłym cukrem. 


Kolejnym etapem jest przygotowanie piany z białek: ubijamy mikserem białka, kiedy będą sztywne dodajemy cukier puder i kisiel po czym dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 


Na koniec wyjmujemy połowę zamrożonego ciasta i trzemy na tarce na grubych oczkach rozprowadzając je na całą powierzchnię śliwek. Następnie wykładamy pianę z białej, którą również rozprowadzamy na całą powierzchnię blaszki. Wyjmujemy drugą część ciasta z zamrażalnika i znowu trzemy je na tarce tym razem posypując nim rozsmarowaną pianę. Wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godzinę (temperatura ok.200 stopni). 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz