piątek, 18 października 2013

Chleb z czarnymi oliwkami, suszonymi pomidorami i bazylią

Kuchnia włoska nie ma sobie nic do zarzucenia a nawet za każdym razem inspiruje na nowo. Pozostaję więc ciągle wierna oliwkom i suszonym pomidorom. Tym razem postanowiłam je wykorzystać przy pieczeniu chleba. Słoneczny aromat unosił się w całym mieszkaniu, niezapomniane wrażenia dla zmysłu węchu.


Przygotowanie tego chleba jest proste i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Potrzebne składniki:

- 300 gram mąki pszennej
- 50 gram droźdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 łyżeczki soli
- 15 suszonych pomidorów
- 10 czarnych oliwek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- bazylia suszona
- pieprz


Do miski wsypujemy mąkę, kruszymy na nią drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy połową szklanki ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut. W międzyczasie kroimy oliwki na plasterki oraz pomidory w małą kostkę. Następnie dodajemy je do mąki i drożdży. Na końcu wsypujemy sól, pieprz, bazylię i oliwę i wyrabiamy ciasto podlewając resztą ciepłej wody. Odstawiamy na kilka minut znów w ciepłe miejsce. Po tym czasie formujemy bochenek i wkładamy do blaszki wysypanej mąką. Pieczemy ok.50-60 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz