niedziela, 13 października 2013

Śniadanie wcale nie musi być nudne

Weekend to dobra okazja do tego, by przygotować coś wyjątkowego na śniadanie. Moja propozycja jest na pewno czasochłonna, ale daje niesamowity efekt na talerzu. A wszystko przy użyciu standardowych produktów śniadaniowych: jajka, parówki i warzyw. 



Zaczynamy od przygotowania parówki - kroimy ją na plasterki (jednak nie docinając do końca!) a jej końce łączymy wykałaczką. Podsmażamy na patelni z obu stron a następnie delikatnie wbijamy w środek naszego parówkowego kwiatka jajko i czekamy aż się zetnie* (podsmażamy je na bardzo małym ogniu). Postępujemy po prostu jak w przypadku jajka sadzonego.

* Drugie jajko, które widać na zdjęciu było smażone na specjalnej patelni w kształcie kwiatka, równie dobrze można je usmażyć na zwykłej patelni używając metalowej foremki do ciastek w wybranym kształcie.



W między czasie robimy biedronkę. Potrzebujemy do niej pomidora, ogórka, czarnych oliwek i pietruszki. Kroimy pomidora na pół, oliwki w małą kosteczkę- i umieszczamy je na pomidorze (można zrobić dziurki wykałaczką, żeby oliwki się lepie trzymały). Następnie odkrawamy gruby plaster ogórka (ok.1 cm), kroimy go na pół, stawiamy przed pomidorem i umieszczamy w nim dwie krótkie gałązki pietruszki (również robimy dziurki wykałaczką wtedy łatwiej je umieścić).

 
Kiedy jajko będzie gotowe przekładamy ja na talerz. Grubsze części natki pietruszki mogą stanowić łodygę kwiatka. Z ogórka można wyciąć nożem listki lub użyć do tego listki pietruszki. Na końcu umieszczamy na talerzu naszą biedronkę (można ją położyć na listku sałaty).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz