Tym razem dyniowy eksperyment - to mój debiut w tej kwestii. Podchodziłam dość sceptycznie do zachwytu nad wielkimi pomarańczowymi kulami, ale jednak niesamowicie mnie zaskoczyły...pozytywnie oczywiście. Poniżej zupa dyniowo - paprykowa z serem feta. Bardzo pyszne połączenie.
·
- 2 średnie marchewki
·
- 1 kg dyni
· -
1 papryka czerwona
· - Sól
· -
Pieprz
· -
Czosnek
· - Papryka ostra
· -
0,5 kostki sera feta
Obieramy marchewkę, wrzucamy do
garnka, zalewamy litrem wody i dodajemy pół łyżki soli. Gotujemy do momentu aż
marchewka będzie miękka. Obieramy dynię i kroimy w grubą kostkę. Z papryki
wycinamy ziarenka i pieczemy ją z dynią w piekarniku ok.40 minut. Po upieczeniu
zdejmujemy z papryki skórkę. Blendujemy razem wszystkie warzywa w garnku. Dorzucamy
ser feta i znów blendujemy. Dodajemy szczyptę ostrej papryki i czosnku,
doprawiamy do smaku. Przed podaniem dekorujemy śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz