środa, 30 października 2013

Zupa dyniowo - paprykowa z serem feta



Tym razem dyniowy eksperyment - to mój debiut w tej kwestii. Podchodziłam dość sceptycznie do zachwytu nad wielkimi pomarańczowymi kulami, ale jednak niesamowicie mnie zaskoczyły...pozytywnie oczywiście. Poniżej zupa dyniowo - paprykowa z serem feta. Bardzo pyszne połączenie. 
 


Składniki:

·        - 2 średnie marchewki

·        - 1 kg dyni

·        -  1 papryka czerwona

·        - Sól

·        -  Pieprz

·        -  Czosnek

·        - Papryka ostra

·        -  0,5 kostki sera feta




 Obieramy marchewkę, wrzucamy do garnka, zalewamy litrem wody i dodajemy pół łyżki soli. Gotujemy do momentu aż marchewka będzie miękka. Obieramy dynię i kroimy w grubą kostkę.  Z papryki wycinamy ziarenka i pieczemy ją z dynią w piekarniku ok.40 minut. Po upieczeniu zdejmujemy z papryki skórkę. Blendujemy razem wszystkie warzywa w garnku. Dorzucamy ser feta i znów blendujemy. Dodajemy szczyptę ostrej papryki i czosnku, doprawiamy do smaku. Przed podaniem dekorujemy śmietaną. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz