Studia z psychodietetyki utwierdziły mnie w przekonaniu, że nasze odżywianie pozostawia wiele do życzenia...Większość z nas tyje - owszem, ale to tylko wierzchołek góry lodowej. Spożywanie niezdrowych wysokoprzetworzonych produktów, często w nadmiernych ilościach, niesie ze sobą dużo poważniejsze skutki dla naszego zdrowia, nie tylko estetyczne. A przecież zdrowo nie oznacza wcale niesmacznie ani nudno! Sami zresztą zobaczcie.
1. Deser jabłkowy - 2 jabłka ścieramy na tarce
na grubych oczkach, podduszamy na patelni, przekładamy do szklanki na
zmianę z jogurtem naturalnym. Wierzch posypujemy cynamonem. Ja dodałam też kilka żurawin.
2. Sałatka z kurczakiem w winie - przepis na kurczaka już się pojawił na blogu : KLIK Dodajemy do niego mix sałat, pomidorki koktajlowe i kiełki brokuła.
2. Sałatka z kurczakiem w winie - przepis na kurczaka już się pojawił na blogu : KLIK Dodajemy do niego mix sałat, pomidorki koktajlowe i kiełki brokuła.
3. Pasta z makreli: gotujemy jajko na twardo, ścieramy je na tarce na małych oczkach, z makreli (ok. 50 gram) wyjmujemy ości, dodajemy łyżkę lub dwie (w zależności od ilości ryby) jogurtu naturalnego greckiego, szczyptę pieprzu, posiekaną natkę pietruszki i szyczypiorek a następnie wszystko mieszamy. Nakładamy na ciemne pieczywo. Ja je lekko podsmażam na patelni bez tłuszczu i pasta z takim "tostem" smakuje jeszcze lepiej
4. Zielony koktajl: 1 kiwi, zielony ogórek adekwatnie do ilości kiwi, jedna gałązka natki pietruszki, łyżka miodu, kilka łyżek jogurtu naturalnego. Ja dodałam dwie łyżki gęstego jogurtu i trochę wody. Blendujemy wszystko i się delektujemy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz