czwartek, 23 stycznia 2014

Zupa pomidorowa z pieczoną papryką

Tym razem mam dla Was rozgrzewającą propozycję, zarówno na mroźne zimowe wieczory, jak i na zbliżające się Walentynki. Nawet osoba, która dopiero zaczyna przygodę z gotowaniem bez problemu podoła temu wyzwaniu.


Składniki:

- 1 średnia marchewka
- 2 papryki
- 2 puszki pomidorów
- sól
- pieprz
- czosnek
- papryka ostra
- curry

Oczyszczamy paprykę z pestek i białych błonek, wstawiamy do piekarnika na 25 minut. W międzyczasie obieramy marchewkę, kroimy na kilka części, wrzucamy do garnka i wlewamy 1 litr wody. Lekko solimy i gotujemy.


Kiedy papryka się podpiecze wyjmujemy ją z piekarnika, obieramy ze skórki i wrzucamy do gotującej się marchewki. Następnie dodajemy pomidory w puszce. Doprawiamy szczyptą pieprzu, ostrej papryki, czosnku i curry. Gotujemy ok. 20 minut. Na końcu blendujemy wszystko i doprawiamy do smaku. 
Zupę można podać z grzankami - kroimy chleb na małe kwadraciki lub wycinamy różne kształty. Przekładamy grzanki na blaszkę, posypujemy czosnkiem i bazylią i pieczemy ok.10-15 minut (chleb razowy ok.20 minut, ponieważ jest wilgotniejszy). Zupę można udekorować jogurtem lub śmietaną rozprowadzając je wykałaczką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz