Nowy rok, nowe eksperymenty. Czasem nuda przyczynia się do naprawdę ciekawych pomysłów. Jedliście kiedyś kurczaka duszonego w winie z dodatkiem masła i curry? Nie? No to spróbujcie, bo naprawdę warto!
Składniki:
- pierś z kurczaka (ok. 0,5 kg)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka curry
- 1/3 szklanki czerwonego wina półwytrawnego
- garstka ziarenek słonecznika
- 1 łyżka białego sezamu
- sól
- papryka słodka
- papryka ostra
Kurczaka oczyszczamy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Podsmażamy z masłem dodając curry, paprykę słodką, ostrą i szczyptę soli. Pod koniec smażenia dodajemy ziarenka słonecznika. Kiedy kurczak będzie miał złoty kolor dodajemy łyżkę miodu i podlewamy winem. Dusimy do momentu wyparowania wina. Przed podaniem posypujemy białym sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz