piątek, 29 listopada 2013

Włoskie muffinki fasolowe

Ostatnio krążę coraz bliżej przestawienia się na coraz zdrowsze odżywianie. Muffinki zawsze zapewniają dobrą zabawę, ale może by tak bez mąki...? może by tak na słono...? No i są, z fasolą, pełne włoskich smaków i aromatów.



Składniki (na około 10 muffinek):

- 1 puszka białej fasoli konserwowej
- 1 jajko
- 2 łyżki pomidorów z puszki
- 5 czarnych oliwek
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- czosnek granulowany
- bazylia
- serek kanapkowy
- pomidorki koktajlowe
- mieszanka rukoli i raszponki
- czarny sezam do dekoracji


Rozdzielamy żółtko od białka, białko ubijamy na sztywno. Odsączamy fasolę, płuczemy ją i jeszcze raz odsączamy, po czym przesypujemy do miski. Dodajemy do niej żółtko, 2 łyżki pomidorów, oliwki oraz wszystkie przyprawy i blendujemy na gładką masę. Kiedy masa będzie w miarę jednolita dodajemy do niej ubite białko i delikatnie mieszamy, aby obie masy się połączyły. Tak przygotowaną masę nakładamy do foremek na muffinki.  Pieczemy ok.30 minut w temperaturze 180 stopni.


Mieszamy serek kanapkowy (ja użyłam pomidorowego z chilli) z 2 łyżkami pomidorów z puszki  i nakładamy do szprycy. Na przestygnięte muffinki kładziemy po kilka listków raszponki i rukoli (jeśli chcecie użyć tylko jednej z nich to zdecydowanie polecam rukolę do tych smaków) i dekorujemy szprycą. Na wierzchu każdej z nich układamy połówkę pomidorka koktajlowego i posypujemy czarnym sezamem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz