wtorek, 19 listopada 2013

Zupa cukiniowo-cytrynowa z chipsami serowymi

Propozycja na sezonową rozgrzewającą zupę z cukinii. Oryginalne połączenie smaków, które z pewnością zaskoczy nie jednego smakosza. 



Do przygotowania zupy potrzebujemy:

- 3 średnie cukinie
- pół cytryny
- 5-6 średnich ziemniaków
- kostkę serka topionego
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- ser żółty
- pietruszka, szczypiorek do dekoracji



Kroimy cukinię na plasterki, zalewamy ją wodą i gotujemy do momentu aż zmięknie. W między czasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i gotujemy z odrobiną soli. Kiedy cukinia będzie miękka zestawiamy ją z ognia i blendujemy. Następnie dodajemy serek topiony i znów blendujemy. Dodajemy do smaku sól, pieprz i ostrą paprykę (jeśli damy jej trochę więcej uzyskamy efekt rozgrzewający). Na tarce (na drobnych oczkach) ścieramy do zupy skórkę z połowy cytryny, następnie wyciskamy z niej sok i również go dodajemy. Po zakończeniu przyprawiania wrzucamy odcedzone ziemniaki.


Kiedy zupa będzie gotowa możemy przygotować chipsy serowe. W tym celu należy zetrzeć żółty ser na tarce na drobnych oczkach, rozgrzać patelnię i wysypać na niej ser  na paski o szerokości   ok.2 cm (długość obojętna). Przez 2-3 minuty ser musi się przysmażać a potem delikatnie możemy drewnianą łopatką "zeskrobywać" brzegi pasków do środka jeśli są nierówne. Kiedy będą przyrumienione należy je zdjąć delikatnie drewanianą łopatką, żeby się nie połamały. Zupę można udekorować śmietaną, szczypiorkiem i pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz