sobota, 8 marca 2014

Czekoladowa tarta w wiśniami

Tarty stają się coraz bardziej popularne, można je przygotować w każdym możliwym połączeniu. Ja zdecydowałam się na słodką tartę, czekoladową. Czekoladę każdy lubi, więc na eksperyment nadaje się idealnie. I, jak się okazało, można na niej zawsze polegać, bo tarta wyszła aksamitna i intensywnie czekoladowa.


Składniki:

- 100 gram margaryny
- 200 gram mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- pół szklanki cukru
- 1 czekolada gorzka (100 gram)
- 1 łyżka kakao
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki marmolady
- kilka wiśni drylowanych

Z mąki, cukru, jajka , cukru i soli zagniatamy ciasto. Wykładamy nim blaszkę na tartę (23 cm), wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.20 minut.


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W międzyczasie ubijamy jajka. Następnie dodajemy do nich cukier i śmietanę i dokładnie mieszamy. Kiedy czekolada się rozpuści wlewamy ją powoli do jajek i śmietany i znów wszystko mieszamy. Na końcu dodajemy kakao oraz marmoladę i ubijamy mikserem. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone ciasto. W masę wrzucamy wiśnie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Bardzo dobrze smakuje na ciepło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz