poniedziałek, 17 marca 2014

Tarta ziemniaczana z boczkiem

Tarty stają się coraz bardziej popularne, aktualnie moda idzie w stronę quiche. Właściwie nie widzę wielkiej różnicy między nimi, poza tym, że szeroko pojęty internet podaje, że quicha podawana jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym. W języku tradycyjnie polskim możemy ją po prostu nazwać zapiekanką. Niewątpliwie uroku dodaje jej specyficzny kształt blaszki: niska i falowana. W każdym wydaniu i bez względu na nazwę prezentuje się bardzo dobrze, smakowi też nie można nic zarzucić - chociaż ta kwestia zależy już od osobistych upodobań i doboru składników. Ja polecam ją tym razem w wersji ziemniaczanej. 

Składniki (porcja na blaszkę ok.23 cm średnicy):

- opakowanie ciasta francuskiego
- 5 średnich ziemniaków
- 100 gram masła
- 30 dag boczku
- 3 średnie cebule
- 1 jajko
- 100 ml śmietany 30
- sól 
- pieprz

Wykładamy blaszkę ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut (temperatura ok.160 stopni).


Ziemniaki obieramy i gotujemy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę. Kiedy boczek będzie lekko złocisty, zdejmujemy go na talerzyk i na tłuszczu, który został na patelni smażymy pokrojoną cebulę. Smażymy ją również na złocisty kolor. 

Kiedy ziemniaki będą miękkie odcedzamy je i przepuszczamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy do nich ubite jajko, śmietankę, masło, boczek i cebule. Mieszamy wszystko dokładnie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Przygotowana masę wylewamy na podpieczone ciasto francuskie i pieczemy ok.30-40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu lekko je studzimy (zbyt gorące może być za rzadkie) i kroimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz