poniedziałek, 17 marca 2014

Rogaliki z czekoladą

Dobre i bajecznie proste rozwiązanie na nagłą wizytę znajomych lub szybki deser do kawy. Rogaliki z ciasta francuskiego z gorzką czekoladą pewnie znają wszyscy lub prawie wszyscy jednak myślę, że warto im poświęcić chwilę uwagi co jakiś czas. 



Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- czekolada gorzka
- żółtko do posmarowania
- zwykły cukier do posypania rogalików

Rozwijamy ciasto, kroimy na paski o szerokości ok.10 cm. Następnie wycinamy z nich trójkąty jak na obrazku poniżej. 






Rozpuszczamy czekoladę (można ją śmiało zastąpić czekoladą mleczną) w kąpieli wodnej: do garnka wlewamy wodę, gotujemy ją i wkładamy do niej garnuszek z połamaną na małe kawałki czekoladą. Czekolada po kilku minutach się rozpuści, można ją od czasu do czasu przemieszać.


Każdy trójkąt smarujemy czekoladą i zawijamy od szerszego boku do czubka trójkąta. Zginamy lekko na kształt księżyca. Na koniec smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz