piątek, 7 lutego 2014

Blok czekoladowy w waflach

Miało być pięknie i zdrowo, ale coś słodkiego też musi się od czasu do czasu przecież pojawić. Myślę, że w tym przypadku warto zgrzeszyć! Sami zresztą się przekonajcie... Polecam zapewne wszystkim dobrze znany blok czekoladowy w trochę urozmaiconym wydaniu.
 


Składniki:

- opakowanie mleka granulowanego
- 1 szklanka zwykłego mleka
- 0,5 kostki margaryny
- 3 łyżeczki kakao
- 1 szklanka cukru

- 1 paczka herbatników (100 g)
- 100 g rodzynek
- wafle do przekładania
- 1 czekolada mleczna lub gotowa polewa
- orzechy laskowe i płatki migdałowe do dekoracji

W garnku na małym ogniu podgrzewamy margarynę, cukier, kakao oraz szklankę zwykłego mleka. W międzyczasie blaszkę keksówkę najpierw wykładamy folią aluminiową a następnie waflami-dno i wszystkie ścianki, docinamy kształty. Kiedy margaryna i cukier się rozpuszczą dodajemy rodzynki i mieszamy. 


Następnie do naszej masy wsypujemy mleko granulowane i pokruszone herbatniki. Mieszamy wszystko dokładnie i wylewamy ostrożnie na wafle. Docinamy wafle, które wystają ponad masę i przykrywamy wierzch kolejnymi. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie na 1-2 godziny do lodówki. Kiedy ciasto dobrze zastygnie rozpuszczamy czekoladę z odrobiną mleka i polewamy ciasto. Dekorujemy orzechami laskowymi i płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz