Kontynuuję eksperymenty w klimacie orientalnym. Tym razem propozycja nieodbiegająca znacząco od przeciętnej kuchni polskiej - wszak kto nie jadł kurczaka z ryżem i warzywami...Jednakże sekret tkwi w papierze ryżowym - dzięki niemu można osiągnąć niesamowity efekt i znacznie urozmaicić dotychczasowe menu.
Składniki na sajgonki:
- 1 opakowanie papieru ryżowego (na ok.20 sztuk)
- 30 dag piersi z kurczaka
- 1 torebka ryżu
- kilka suszonych pomidorów
- papryka czerwona
- 1 średnia marchewka
- zielony ogórek
- natka pietruszki
- rucola
- krojone grzyby Mun
- czarny sezam
- oliwa z oliwek
- sos chilli
Składniki do sosów:
- pomidory w puszce
- ananas w puszce
- jogurt grecki
naturalny
- sól
- czosnek granulowany
- koperek
- papryka ostra
- papryka słodka
- sos chilli
Gotujemy ryż. W międzyczasie
kroimy pierś z kurczaka na cienkie paski (szerokość ok.0,5 cm, długość 7-8cm).
Posypujemy je solą, słodką i ostrą papryką, oblewamy je 1 łyżką oliwy z oliwek
i smażymy. Następnie kroimy w paski paprykę, marchewkę ścieramy na tarce o
dużych oczkach, dorzucamy grzyby Mun i pokrojone suszone pomidory i dusimy wszystko ok.5
minut podlewając wodą.
W wolnej chwili przygotowujemy
sosy. Czosnkowy: kilka łyżek jogurtu mieszamy z
łyżką czosnku granulowanego, szczyptą soli i koperkiem. Słodko-ostry: gotujemy pomidory z 4 plasterkami ananasa ok.15 minut. Na końcu dodajemy
szczyptę ostrej papryki i blendujemy.
Kiedy ryż będzie gotowy dorzucamy
do niego duszone warzywa, pokrojonego w cienkie paski ogórka, posiekaną natkę
pietruszki, garstkę rucoli i posypujemy czarnym sezamem. Wszystko mieszamy
i
doprawiamy do smaku solą, ostrą papryką i sosem chilli.
Papier ryżowy moczymy w wodzie
według przepisu na opakowaniu. Kiedy będzie miękki nakładamy łyżkę farszu i
paski kurczaka, zawijamy a na końcu kroimy rulonik na pół.
Podajemy z przyrządzonymi
wcześniej sosami. Przekąska świetnie smakuje na zimno, więc z powodzeniem można
przyrządzić ją wcześniej. Można ją jeść pałeczkami lub po prostu wbić w każdy
rulonik wykałaczkę.
Świetne te sajgonki. Muszę spróbować. Nawet mam papier ryżowy. A co polecasz zamiast kurczaka? Mój chłopak jest wege i chciałabym go zaskoczyć ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, są pyszne! :-) Zamiast kurczaka można dodać np. więcej warzyw, ewentualnie gotowane jajko albo szpinak i ser lazur. Te sajgonki są o tyle dobre, że można do nich wrzucić tak naprawdę wszystko, co się lubi :-) grunt, żeby ryż wszystko skleił. Daj znać jak Ci wyszły/wyjdą i z czym zrobiłaś. Pozdrawiam
Usuń