czwartek, 20 lutego 2014

Kotleciki z kaszy jęczmiennej i mięsa mielonego

Kotlety nie zawsze muszą być z samego mięsa - wręcz przeciwnie, zachęcam do mieszania składników, które mamy pod ręką. Bardzo lubię połączenie mięsa mielonego z kaszą jęczmienną. Te kotleciki robię dość często, są pyszne i pożywne.




Składniki:

- 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
- pół szklanki kaszy jęczmiennej
- 1 jajko
- pół szklanki płatków owsianych
- sos pomidorowy/do spaghetti w torebce
- puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- bazylia
- sól
- papryka ostra

Gotujemy kaszę jęczmienną z odrobiną soli i studzimy do momentu aż będzie lekko ciepła. W międzyczasie dusimy pomidory w puszce do całkowitego rozgotowania, dodajemy do nich sól do smaku, szczyptę bazylii i dwa pokrojone lub wyciśnięte ząbki czosnku.




Kiedy kasza przestygnie dodajemy do niej mięso mielone, jajko, płatki owsiane i wsypujemy torebkę sosu. Mieszamy dokładnie wszystko i  doprawiamy do smaku solą i ostrą papryką (w wersji  zdrowszej  zamiast sosu można dodać słodką paprykę albo pokrojone suszone pomidory).  Jeśli masa będzie za rzadka można dodać jeszcze trochę płatków owsianych na zagęszczenie. Formujemy kotleciki i smażymy na patelni, najlepiej bez tłuszczu. Polewamy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym. Można je podać z kiełkami brokuła, świeżymi pomidorami i natką pietruszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz