sobota, 22 lutego 2014

Pizza w wersji light

Jak się okazuje pizzę też można troszkę "odchudzić" i przygotować ją w dużo zdrowszym wydaniu. Można też nią ugościć znajomych - w końcu kto nie lubi fast foodów! W moim odczuciu smakowała lepiej niż w pizzerii.




Składniki:

- tortilla
- puszka pomidorów
- 2 pieczarki
- 7-8 małych plasterków salami
- ser mozarella
- ser feta
- 2 pomidorki koktajlowe
- kilka czarnych oliwek
- garstka rukoli
- sól
- czosnek
- bazylia
- papryka ostra

Pomidory wlewamy do garnka, dodajemy szczyptę soli, bazylii, czosnku granulowanego i papryki ostrej i gotujemy do momentu aż zgęstnieją - ok.10-15 minut na dużym gazie od czasu do czasu mieszając. 


Tortillę podsmażamy na patelni bez tłuszczu na małym gazie. Kiedy będzie przysmażona przewracamy na drugą stronę i smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym. Następnie układamy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki oraz pozostałe składniki: salami, plasterki mozarelli i fety oraz plasterki pomidorów koktajlowych. Na koniec posypujemy pokrojonym również w plasterki oliwkami. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż rozpuści się ser (około 10 minut). Pamiętajmy, aby gaz pod patelnią był bardzo mały, aby tortilla się nie przypaliła. Przed podaniem posypujemy rukolą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz