poniedziałek, 17 lutego 2014

Roladki szpinakowe

Ostatnio, jako zwolenniczka kuchni bezmącznej, staram się wymyślać przepisy na tradycyjne dania, ale zastępując ją czymś innym. Tym razem kolej na szpinakowe roladki, bajecznie proste!


Składniki: 

- 2 jajka
- 100 gram świeżego szpinaku
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- czosnek
- sól
- pieprz
- ser pleśniowy
- serek kanapkowy czosnkowy
- papryka


Szpinak płuczemy i wrzucamy na patelnię. Podlewamy odrobiną wody, dodajemy 2 pokrojone ząbki czosnku, szczyptę soli i pieprzu. Dusimy ok. 5 minut. W międzyczasie ubijamy 2 jajka. Kiedy szpinak będzie gotowy dodajemy go do ubitych jajek i wszystko razem blendujemy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę wylewamy na patelnię teflonową i smażymy na bardzo małym ogniu. Kiedy naleśnik nie będzie już rzadki przekręcamy na drugą stronę i chwilę jeszcze smażymy. 
Kiedy przestygnie po usmażeniu smarujemy go serkiem, a następnie na jednym brzegu układamy na całej długości ser pleśniowy i paprykę. Zawijamy jak roladę. Kroimy na skos i podajemy.


1 komentarz: